104 km

1140 km

843 m

1000 +

WANDELROUTES

Direct als je de deur van Haus Wunderberg uitstapt kun je de D2-wandelroute beginnen. Deze is zo’n 12 km. lang en komt ook langs de Graf Stolberg Hütte, op de top van de Kahle Pön, waar je even heerlijk kunt genieten van het uitzicht.
Er is een groot terras, maar bij minder weer kun je ook heerlijk binnen zitten bij het knapperende haardvuur. De hütte serveert heerlijke lunchgerechten en diverse biersoorten op de tap en in de fles, en natuurlijk ook koffie, thee en andere drankjes én enorme punten appeltaart…

Dit is maar een voorbeeld van de vele wandelroutes, die er in de omgeving te vinden zijn. Elk dorp heeft zijn eigen wandelroutes. De routes beginnen altijd met de 1e letter van het betreffende dorp, dus bij Düdinghausen de D en dan meestal een cijfer erachter, dus D2 bijvoorbeeld. Zo heeft Titmaringhausen T1, T2 etc. en Referinghausen R1, R2 etc. De lengtes van de routes verschillen allemaal. Die zijn vaak wel te vinden op de wandelkaarten of op internet.

Geologische rondleiding

240 km van Korbach tot Altena

Uplandsteig

D, D1 en D2 (4 tot 13 km)

Natuurweg Kale Pön

Medebacher Bergweg

Sauerland Höhenflug

Diverse wandelpaden

160 km van Brilon naar Dillenburg

Weg naar Rothaarsteig

Ontdek de andere wandelroutes

MOUNTAINBIKE-ROUTES

Haus Wunderberg beschikt over een garage waar je fiets droog en beschermd gestald kan worden. Sauerland is zich de laatste jaren sterk aan het ontwikkelen een populair mountainbike gebied te worden. Er zijn veel vaste routes uitgezet die naar hartelust gecombineerd kunnen worden. Vanuit Haus Wunderberg zijn er diverse gave routes direct te bereiken (25 – 45 km lengte met 750 – 1400 hm) die op of langs de Kahle Pön lopen. Willingen is met de auto of per bike eenvoudig te bereiken, waaruit honderden kilometers aan routes zijn uitgestippeld. Startplaats is Haus des Gastes, waar routeborden staan opgesteld en bikers altijd een geschikte route kunnen kiezen (20 – 60 km met 150 – 1200 hm).

Ook voor motorrijders is het Sauerland een paradijs. De mooie, slingerende wegen met haarspeldbochten nodigen uit tot toeren. Je kunt direct beginnen als je de deur uitstapt! Haus Wunderberg beschikt over een eigen parkeerplaats en garage waar je motor gestald kan worden. Mocht er onverhoopt gesleuteld worden, dan kan dat natuurlijk ook in de garage. Natuurlijk gaat de aanrijroute vanuit Nederland over de beroemde autobahn in Duitsland, waar nog naar hartenlust volgas kan worden gegeven, genieten toch? Gaandeweg naar Sauerland wordt de omgeving fraaier en beginnen de eerste bergen zich te tonen. Sauerland is een ideaal gebied voor korte of langere motorvakanties, met vele mooie bochten en een schitterende omgeving. Motorrijders houden van scherpe bochten en golvende landschappen. Beiden vindt men in ruime mate in het Sauerland, waar -zoals bekend- meer dan duizend bergen het landschap kenmerken. Dat alles zorgt voor veel afwisseling, ook bij het gemotoriseerd ‘Hill-Hopping’. Want is die ene bergtop eenvoudig en gemakkelijk bedwongen, dan wacht de volgende erop om via talrijke haarspeldbochten beklommen te worden. Een topografische doorsnede van de regio laat zien, waarom de grote doorgaande en kleinere straten in het Sauerland zowel een rij-technische uitdaging zijn alsook als een geheime tip voor leuke toertochten gelden.

Route markering: De routes in Sauerland zijn uitgepijld met gele routebordjes. Elk bordje is voorzien van het nummer van de route die je aan het rijden bent. De kleur van de pijl en het nummer geven de zwaarte van de route aan: een blauwe route is makkelijk, een rode route is middelzwaar en een zwarte route is zwaar. Er zijn ook routekaarten te koop, via het VVV of via internet te bestellen, goede ervaringen met de MTB Routekaart of de Bikeline fietskaarten van Bike Arena Sauerland. De MTB-gidsen van Bikeline zijn zeer degelijk. Afzonderlijke routes kunnen makkelijk uit de handzame ringband gehaald worden. De schaal is het meest sterke punt 1:35.000. De kaarten informeren u over het type wegdek, stijgingen en hebben hoogtelijnen. De afzonderlijk hoogteprofielen en de toeristische info complementeren deze fietsgidsen. De Bikeline fietskaarten kunnen besteld worden via Fietsvakantiewinkel.nl.

Of vanuit Winterberg. Winterberg is gelegen in het hartje van Sauerland, gelegen aan de hoogste berg van dit gebied, de Kahle Asten. De eindeloze bossen geven een ideale omgeving voor een sportief weekend weg. Startplaats is parkplatz Bremberg, dit is de parkeerplaats tegenover het Bikepark, waar routeborden staan opgesteld en bikers een passende route (25 – 80 km met 500 – 2000 hm) kunnen kiezen.

Bezienswaardigheden in Düdinghausen

en diverse steengroeves

Hoogveen

Riepenbachschlucht

op de “Kahle Pön”

Historische Rondleiding

door het dorp aan de hand van 25 huisregels

Kruisberg

met kapel en uitkijkpunt

uit 1900

Neogotische Kerk

Pastorenscheune

met Dreggestobe en Kulturspeicher

DIEMELSEE

MEDEBACH

WINTERBERG

WILLINGEN

Er zijn vele leuke, pittoreske dorpjes in de omgeving van Düdinghausen. Een wat grotere plaats is Korbach, waar je goed kunt shoppen. Ook Brilon is een mooie, wat grotere plaats met cultuur en shops. De bekendste plaatsen in de nabije omgeving van Haus Wunderberg zijn:

TERUG NAAR OVERZICHT

Willingen is een leuk dorpje op maar 12 minuten rijden vanaf Haus Wunderberg. Met zijn vele terrasjes in de zomer, en maar liefs 16 km aan skipistes in de winter is Willingen een aantrekkelijke plaats om te verkennen. Willingen heeft ook diverse sneeuwkanonnen, waardoor het verzekerd is van sneeuw zodra het vriest. Ook schaatsen en naar de bios kan in Willingen. Verder heeft Willingen een Sommerrodelbahn, een glasblazerij, een Lagunen-Erlebnisbad en een Wild- und Freizeitpark. Ook de Mühlenkopfschans is een bezoekje waard met zijn een van de langste hangbruggen ter wereld (https://skywalk-willingen.de/)! Er zijn ook leuke winkeltjes op allerlei gebied voor een dagje uit.

WILLINGEN

TERUG NAAR OVERZICHT

Winterberg ligt op ongeveer 15 – 20 minuten rijden vanaf Haus Wunderberg. In Winterberg kun je in de winter, zo gauw er vorst is, skieën, rodelen, bobsleeën, rodelen en noem maar op. Met 27,5 km aan pistes en vele sneeuwkanonnen, kun je zo’n 3 maanden per jaar skieën! De skipas is te gebruiken op diverse andere pistes in de hele omgeving. Haus Wunderberg ligt ongeveer in het midden van deze gebieden, zodat je iedere dag een ander gebied kunt proberen!

Ook in de zomer is Winterberg, met zijn vele terrasjes en winkeltjes, leuk om te bezoeken. Er is een zomerrodelbaan, kartbaan en ook een panoramabrug, waar je een fantastisch uitzicht hebt over de omgeving, onderdeel van Erlebnisberg Kappe. In Winterberg is ook een park van Center Parcs, waar je een dagje kunt gaan zwemmen in het mooie subtropische zwemparadijs.

WINTERBERG

TERUG NAAR OVERZICHT

In Medebach, zo’n 10 minuten rijden vanaf Haus Wunderberg, is het Aqua Mundo van Center Parcs, een prachtig subtropisch zwemparadijs. Ook is er bij Center Parcs een “Kletterbahn” en speeltuin, waar de kinderen gratis gebruik van mogen maken met de Sauerlandcart.

MEDEBACH

TERUG NAAR OVERZICHT

In de zomer is de Diemelsee, bij Heringhausen, erg leuk om te bezoeken. Het meer ligt 20 minuten rijden vanaf Haus Wunderberg. In Heringhausen kun je fluisterbootjes huren, een rondvaart maken (onder het genot van een drankje!) en lekker op het strand liggen en zwemmen in het meer. Er is ook horeca aanwezig.

DIEMELSEE

BEKENDE DORPEN EN STEDEN

VERSTUREN

Bedankt voor je bericht!
Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Groetjes Tineke